Junny Simons

Mijn persoonlijke weblog

Familiebedrijf overname vaak te laat geregeld

Ongeveer 70% van de Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf. We kunnen dus wel stellen dat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Toch blijkt uit onderzoek dat maar 20% van alle familiebedrijven NIET verder komt dan de eerste generatie.

Het is voor de meeste familiebedrijven een grote uitdaging om opvolging te vinden binnen de familie, laatstaan buiten de familie..  Veel ondernemers denken hier pas te laat overna, het pensioen komt in zicht en er is nog niemand die het bedrijf gaat overnemen ..  Het is dus heel belangrijk om hier vroegtijdig overna te denken!

Doordat de overdracht wordt verschoven naar het laatste moment wordt het een lastige kwestie. Omdat er geen concreet opvolgingsplan is mislukken veel bedrijfsopvolgingen. De ondernemers die wel een doordacht opvolgingsplan hebben zijn beter in staat om de onderneming over te dragen.

Bewustwording is misschien wel de belangrijkste factoren bij bedrijfsopvolging. Voor veel ondernemers voelt het alsof nadenken over bedrijfsopvolging een stap is naar het einde van hun bestaan aan ondernemer. Toch is het wel belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn.

Er is veel sprake van verwachtingspartonen. Zowel bij de overdrager als bij de opvolger. De overdrager wil liever de touwtjes in handen houden binnen het bedrijf. Dit leidt ertoe dat beslissingen omtrent de opvolging worden uitgesteld.

Veel ondernemers denken dat ze zelf de opvolging wel kunnen regelen. Dan komt de aap uit de mouw, want je bedrijf overdragen doe je namelijk maar 1 keer in je leven. Dus laten we eerlijk zijn, de meeste ondernemers hebben daar geen ervaring mee. Je hebt niet alleen te maken cijfers en administratie, het gaat ook om emoties. Het is daarom slim om een advisieur in te schakelen.

De bedrijfsopvogling binnen een familiebedrijf is een proces dat om goede beleiding vraagt. De adviseurs van Centrum voor bedrijfsopvolging kunnen u hierbij van dienst zijn. Neem voor meer informatie over bedrijfsovernamen contact op met CvB.

http://www.cvbinfo.nl/

ma, april 30 2018 » Uncategorized